Tuesday, December 11, 2018

Kúzlo predvianočnej Viedne


Keď sa v roku 1928 konali vo Viedni vianočné trhy po prvý raz, hovorilo sa im „decembrové“. V súčasnosti ich však môžete navštevovať už od polovice novembra. Aby ste si predvianočnú Viedeň vychutnali bez obmedzení, odporúčame dopravu bez vlastného automobilu. Trhy sa nachádzajú na mnohých miestach, ku ktorým sa najjednoduchšie dostanete metrom, alebo v našich limuzínach.

Radničné námestie


Tisícky svetielok každoročne menia Rathausplatz na čarovnú krajinu s opojnou vôňou vianočného punču, kandizovaného ovocia, škorice, vareného vínka, cukrovej vaty či gaštanov. Najväčší adventný trh v Rakúsku láka 150 stánkami, kde nájdete všetko, čo by ste si na vianočných trhoch mohli želať: ozdoby, hračky, umelecké a remeselné výrobky či tradičné vianočné pochúťky, ktoré v tejto atmosfére chutia vždy výnimočne. Blízky park s malými pavilónmi a ozdobenými stromami, poníky pre najmenších a vianočný expres robia trhy nezabudnuteľným zážitkom rovnako ako obrovské klzisko a bohatý program pre všetky vekové kategórie.

Vianočná dedinka na Námestí Márie Terézie


Medzi Umelecko-historickým a Prírodovedným múzeom je roztrúsených takmer 70 stánkov s krásnymi darčekmi a neodmysliteľnými delikatesami, ktoré sa v dedinke konzumujú za sprievodu gospelových melódií. Na Námestí Márie Terézie sa bude páčiť aj tým, ktorí nepotrebujú k adventnému šťastiu preľudnené uličky, ale zato si radi zamaškrtia na typických rakúskych vianočných pochúťkach, a to aj po Vianociach. Pretože 27. decembra sa tento vianočný trh mení na novoročný.

Freyung a Stephansplatz


Námestie Freyung si vianočné trhy pamätá už od roku 1772. Neobíde ich žiadny obdivovateľ keramiky, dekorácií, postieľok a pozoruhodných remeselných výrobkov. Kto hľadá rakúske produkty vysokej kvality, mal by si všimnúť ponuku vo vianočných stánkoch pred Dómom sv. Štefana.

Schönbrunn


Tým, čo si potrpia na mimoriadnu dávku romantiky, vrelo odporúčame Ehrenhof pred zámkom Schönbrunn. Kultúrny a vianočný trh s nádychom cisárskej noblesy patrí najkrajším v Rakúsku a na svoje si tu prídu milovníci koncertov klasickej hudby, gospelu, ale aj dychových súborov. Deti sa určite potešia vianočným jasličkám, betlehemu a vianočnej dielničke, hladoši haluškám, fliačkom, knedličkám alebo palacinkám od špičkových šéfkuchárov. S dobrým čajíkom alebo punčom v ruke si môžete vyberať z keramiky, vianočných ozdôb, vlnených klobúkov, umeleckých bábok, rukavíc, sviečok, obrusov, plechových hračiek či hracích hodín.


Karlsplatz, Belvedere, Prater Advent cítiť aj na mnohých ďalších miestach rakúskej metropoly. Napríklad námestie Karlsplatz je atraktívne inštaláciami umeleckých diel, pouličným divadlom, živou hudbou a stánkami, kde ponúkajú predovšetkým umelecké výrobky. Vianočná dedinka vyrastá každý rok aj pri prekrásnom paláci Belvedere a v zábavnom parku Prater si advent môžete užiť pod známym čertovým kolesom spolu so zábavným programom, hudobnými koncertmi a dobrodružnými atrakciami. Predvianočná Viedeň jednoducho osloví každého.